De urbanisatie is een vloek en een ramp. Reusachtige ateliers met hun typische blauwe daken, rookspuwende fabrieken en cement verwerkende bedrijven staan midden de stadjes.
Al is het hier ook zoeken om nog 'oudere' behuizing te spotten. De halfhoogbouw is hier eerder regel als uitzondering.
Was dit het idee achter de 'Grote Sprong Voorwaarts', het utopische delirium waar Mao in 1958 dacht Engeland in 15 jaar 'voorbij' te steken ?
Het werd echter een ecologische, economische en maatschappij-ontwrichtende ramp en het begin van een repressieve periode waarin het leger de macht overnam.
Tot mei 1989. Een miljoen mensen op het Tian'anmenplein protesteerden. Het werd bloedig en meedogenloos onderdrukt. 10 000den werden 'heropgevoed'.
De krijgswet wordt pas in 1990 opgeheven, maar de repressie houdt nog aan tot aan het millenium.
Pas met de komst van president Jintao wordt de focus volop op een economisch en buitenlands politiek charme-offensief gericht.
De binnenlandse problemen worden voor de buitenwereld handig en hard afgeschermd.
Ondertussen zijn we meer en meer getuige van de opmerkelijke gedragingen van de weggebruikers.
Links of rechts voorbijsnellen mag geen probleem zijn.
Velen rijden midden over de witte streep of zelfs over de middenwegmarkeringen. Er zijn duidelijk veel 'nieuwe' chauffeurs op weg.
Ze vertragen en hinderen geregeld het verkeer.
In India waren er ook zo'n wegcowboys, maar daar reden ze tenminste acrobatisch vlot.
WC-impressies (gebaseerd op info van Ann)
Stel je voor. Je moet zonodig nodig. De WC's zijn één lange halfdiepe goot, gescheiden door kleine muurtjes tot op borsthoogte, zeg maar.
De productie van 'voorgangsters' moet je willens nillens onder ogen zien. Je hurkt en je wacht op de 'bevrijding', ondertussen kun je de gebruikte reinigingsgarnituur volop recht voor je bekijken. Een kleurenpalet van diverse scala bruin, rood en wit.
Na de verlossing en opkuiswerk, maak je je kledij terug op orde, terwijl je nog het type muishaarkleur van je intussen ook rechtstaande buurvrouw kunt vaststellen.
Dat wat het 'ogenwerk' betreft.
Neus-impressies zijn geheel ter uwer verbeelding en imaginatie.
Na 3,5 u in Jianshui. Ann had al een (niet echt goedkoop) hotel laten reserveren. En het was straf okee ! Een charmehotel .Zij slaagde er nog in om 5 euro discount te verkrijgen. 25 euro dus.
We kochten een stadsplattegrond en togen op weg.
Eerst naar de Zhu Family garden. Een prachtig zeer groot wooncomplex annex tuin van een machtige handelaarsfamilie (van tin tot opium). Er werd ruim 30 jaar aan gebouwd. Het is nog maar 10 jr open voor het publiek. In de tuin deed een dansgroep op schelle muziek zijn ding.
Later doen we de Confucius-tempel aan. Een van de grootste van China. De entry is andermaal hoog. 6 euro pp. Mooi. Serene sfeer. Eerbetoon aan een van de grootste Chinese filosofen en grondleggers van het huidige China-model. Tijdens zijn leven heeft hij nooit veel 'succes' geboekt, maar later werden zijn ideeëngoed enorm verspreid en gewaardeerd.
Ann laat zich een nieuwe flashy-style leesbril aanmeten.
En om de dag af te ronden de Chaoyang gate.
Eén van de 4 vroegere stadspoorten. Eindelijk overvalt mij een 'Wauw'-gevoel. Indrukwekkend. Machtig.
Honderden zwaluwen vliegen naar hun nesten in de daklijsten.
Van boven uit zien we nog de resterende oude stadsgedeelten. De wolkenkrabbers staan al te drummen op de achtergrond.
Gelukkig konden ze die idioot in Bejing zijn plannen om de stad te 'moderniseren' doen opgeven.
Maar er is hier minstens sfeer, warmte en gezelligheid.
Wat een contrast met Kunming !!!!
aanvullende foto's via