donderdag 30 september 2010

Hong Kong: Green and Holy







Allereerst zorgden we voor bustickets naar Szenchen international airport. "You'll Lucky" lispelde de juffrouw achter het glas. "Just the last two ones- then the bus is full"

Via Ferry en minibus naar Hong Kong Park. Een 8 ha groene long. Prachtig maar zeer ongewoon aangelegd. Waterval. Grote plantenserre. Een reusachtige vogelkooi, waar we op 10 mtr hoge wandelpaden de vogels van nabij kunnen bekijken. Een T'ai chi garden, een fontein'plaza', een museum...Het contrast met de wolkenkrabbers-buren kan niet groter zijn. Zeer de moeite.
Land is duur. Zeker in Hong Kong; En dus wordt alles kaviaar-duur verkocht. Vandaar dat er ook weinig of geen aandacht/ wil was om het historisch patrimonium te beschermen. Zelfs op de 'Historic trails' is er weinig meer als een naamplaats over. De oude en 'nutteloze' gebouwen zijn (bijna) allemaal weggebulldozerd.

Volgende afspraak is Graham Market. Een 'vers-markt'. Bakken met seafood. De vissen worden vakkundig doormidden gekliefd. Hun pompende hartjes zijn ingrediënten voor een andere schotel..

En nu volledig de andere kant op. Een lange rit met de heel efficiënte metro.
De Sik Sik Yuen Wong Tai Sin tempel. De tempel is een explosie van kleuren, rode pilaren, felgele plafonds en groenblauw houtwerk.
Overal wordt er wierook geofferd. De rook is om te snijden. Tientallen mensen houden 'belangrijke' voorwerpen over de wierook, terwijl zij cirkelvormige bewegingen maken. Alles moet worden gezegend. Van portemonnees, flessen fruitsap tot zelfs een boekentas.
Je kunt er gratis voorspellingsboxen krijgen, gevuld met friscostokjes waarop een aantal nummers staan. Door, tijdens het bidden, heftig met die boxen te schudden, valt er nu en dan een stokje uit. Noteer alvast de nummers, ga naar een van de 'professionele' toekomstvoorspellers en je lot is niet langer meer een goed bewaard geheim....
Er is ook nog een  'good wish garden' aan de tempel verbonden. Een prachtige tuin met fonteintjes, houten bruggen, waterlelies, roodkopschildpadden en reuzegrote goudvissen. Alleen jammer dat het ook 'bevolkt' wordt door talloze veelkleurige plastieken figuren (goede geesten ?).Het lijkt wel Disneyland. (foto's op mijn Picasa-adres)

Een stukje verder met de metro nr de Chi Lin Nunnery. Een volledig houten klooster (geen enkele spijker gebruikt !). Een serene plaats. Kleine vijvertjes. Ontelbare bonsaiboompjes. Geluidloze aan Buddha offerende nonnen.
Het is een visuele, architecturale en spirituele haven tussen de versmachtende betonnen wolkenkrabbersmonsters van de seculiere wereld.

En mag ik nog met aandrang deze uitspraak 'mijns-partners-gewijs' overbrengen ? Ja toch.
"Ik zou hier niks kunnen kopen. Een overdaad aan winkels. Ik krijg er zelfs een degoût van. Ze (de locals dus) hebben geen smaak of stijl om passend te kunnen kiezen uit het overaanbod."
(dixit ik-dus-niet).

Voorlopige impressies over HK ?
...zeker en vast één commerciële city-pur-sang. Bovendien voortreffelijk georganiseerd op alle vlak. De moderne en nieuwe architectuur en skylines zijn zonder meer overwhelming en impressive. Alleen doodjammer dat het koloniale verleden slechts een vervlogen schim  in de historiek geworden is.
Dan wint een Bangkok, Yangon of Ho Chi Min city vlot , en met straatlengtes !

woensdag 29 september 2010

Hong Kong. De jetlag slaat toe..

 
We nemen voor de eerste keer de beroemde Star Ferry. Gezellige oude boten die elk al ongeveer 5O jaar varen. We komen aan op Hong Kong Island op de Central.

Na wat zoekwerk vinden we (na hulp van een vlotte juffrouw - danks) een minibus naar de lower terminal van de Peaktram. De Peak is een redelijk uitvergrote heuvel en een schitterend viewpoint op de Hong Kong archipel.. De tramlijn is al vanaf 1888 in gebruik. Het gaat erg steil naar boven. Soms zelfs zo steil dat de appartementsblokken 45° haaks staan op de spoorlijn. Enfin zo komt het toch over als passagier. Een zeer merkwaardige gewaarwording.
Boven op de top is er een sky-terrace, van waar je een hoogst uniek zicht krijgt op de talloze skyscrapers en de 'structuur' van de eilandengroep.

De grond op de Peak moet peperduur zijn. Tis te zien aan de ommuurde en bewaakte villa's. Ik zie vette Mercedes'n, Lexus a volonté, een Maserati, Jaguar, een VW Phantom en zelfs een Aston Martin ! Al dan niet met chauffeur.

Wij, als gewone volksmensen, gaan de veel te hoge heuvel een flink eind te voet af.
Maar halfweg lijkt ons een bus te nemen een veel beter idee.

We versieren (terug op de vlakte)  een visitorspas om op de 43 ste verdieping van de
Bank of China het wolkenkrabberswoud te kunnen aanschouwen.

Later rijden we met de smalle, heerlijk nostalgisch ogende, dubbeldektrams (een unicum in de wereld !) naar het oudste stadsdeel van Hong Kong island, Sheung Wan.
gedroogde gekko's


gedroogde zwaluwnestjes

Het is een chinatown-aanblik. Naast de rode en de witte vogelnestjes (tot 350 euro/kg), de haaienvinnen (!), ook het immense gamma medicinale toestanden. Planten. Wortels. Zaden. Rode, witte en zwarte reuzepaddestoelen, gedroogde mosselen in alle formaten, schildpaddenkarkassen, gedroogde penissen van een yak, gedroogde gekko's (soort hagedissen)... Goed voor de lever, de nieren, de longen, de potentie en de rest....

We raken echter vlug moe gewandeld. De jetlag zal er zeker voor iets tussen zitten.
We laten ons nog wat door elkaar schudden op de tram, heen en weer wiegen op de Star ferry, en de laatste km's doen we te voet. Slenterend. Te voet door een stad waar Koning Neon langzaam maar zeker zijn koninkrijk potserig etaleert.

We recupereren een stukje in de Temple Night Market street. 'Watching the world go by'.
Een frisse San Miguelpils helpt. Massa's hulp.
Een portie gamba's in de chili legt de laatste nachtfond.

aanvullende foto's op picasa - zie adresvermelding dd gisteren.

dinsdag 28 september 2010

Hong Kong arrival

De vlucht uit London kwam met vertraging in Brussel aan. Dus ook te laat vertrokken. 3/4 u. Ik probeer Ann's zenuwachtigheid niet te voeden.  Onze overstaptijd is al redelijk ingekrimpt. Er staan in Heathrow lange rijen voor de handbagagecontrole. Ann blijkt volledig 'positief' te scoren en moet mee voor een 'bodyscan'. Met de ondergrondse trein naar de B-gates, waar we een half uur voor 'closing gates' aankomen.
We zitten al direct in een stukje China. Overal Aziatische medemensen die elkaar luidruchtig begroeten en toespreken.  "Ma..Haa..Yoh Ho ! ...Tong Yeh Sing...Ming san ya...How How Yoa...A pé..." (of zoiets in die strekking)
..En ze zien er echt niet geel uit....
De zit- en beenruimte bij BA is eerder benepen te noemen. Maar onze stewardess is een zéér proper Aziatische inclusief gebeitelde glimlach. Op de video kan ik eindelijk de langverwachte Rolling Stones docu "Stones in exile" degusteren. Nog 9 uur vliegen. Blondie dan maar ? Of the A-team ?...
de stones in France

 We zijn geland. Na een vlucht van 15 uur. Onbekend gebied. 10 000 km verder. De tijdszone schoof 6 uur op. 12 u 's middags Brussel is 18.00 uur Hong Kong time . Het zicht bij de landing is heel indrukwekkend. Een verzameling, verrassend groene, eilanden ,bezet met hoge skyscrapers. Het lijkt wel een reusachtig dominospel.

Hong Kong (De Geurige Haven)  is sinds 1997 'Special Administrative Region  of China' (SAR).
De voormalige Britse koloniale rots, waar ooit de opiumvrachten van Britse avonturiers vertrokken, nu een baken van kapitalisme in Azië, keerde dus terug naar de Chinese communistische  moederschoot.  
De Chinese overheid beloofde dat Hong Kong gedurende de eerstkomende 50 jaar een 'vrije haven' kon blijven.  'One country Two Systems' formule.

De 'vrijstaat' bestaat uit een verzameling eilanden. 230 in totaal.
Het was ooit een klein vissershaventje Toevluchtsoord voor rezigers en piraten van de Zuid Chinese Zee. Op het einde van de 1ste Opiumoorlog (1841) bezetten de Britten het eiland. Tot 1997 dus.

Tijdens de Japanse en communistische invasie 'spoelden' hier massaal vluchtelingen aan. De Japanners poogden hier  tijdens WO II hun militaire hoofdkwartier te vestigen.  Maar Amerikaanse duikboten torpedeerden deze intentie.

We schaffen ons een Octopusskaart aan. Een voordelige herlaadbare electronische kaart ,die voor alle vormen van openbaar transport kan worden gebruikt.
Met de citybus A21 naar Kowloon.. Redelijk vlot ons hotel gevonden. Nog wat later zitten we al in Temple Street Night Market. Drukte van belang. Bric en brac. Eetstalletjes overal. Het doet me denken aan Bangkok, Phnomh Penh of Yangon.
Meteen heb ik het gevoel dat ik deze stad een warm hart zal toedragen. Overal wordt er gewokt en gefrituurd. Potten en pannen staan te pruttelen op kleine kleibarbecues. Vissen en scampi zwemmen zich suf in hun blauwe plastieken teilen. Straks worden ze gegrild.


    
Maar eerst een zeer welverdiende frisse Yanying. "The official state beer of China".  1.8 euro voor 640 ml. En het kan er best door. Buiten valt de warmte als een kleffe deken op ons. Vlot 33 graden.
Voila. Wij zijn er terug helemaal klaar voor. Ik voel me hier al een beetje 'thuis' gekomen. De drukte. De geuren. Vers gekookte krabben. Reuzenscampi. Onbekende schelpdieren. Fried noodles. Chili mussels. Getoeter. Lachende mensen. De neonrereclames. Met stokjes eten. Penetrante  sojasaus. Gambas met véél look. Een chinese schoonheid kruist mijn blik. Ze straalt plezier uit. Ik geniet mee.






was nicky there?


Don't say more. Don't say more.....

(fotogalerij op www.picasaweb.google.com/tooncappelle/hongkong

maandag 27 september 2010

Ons reisdoel: De Yunnan Provincie. We proeven van het Zuiden.

Yunnan.

'Ten zuiden van de wolken'.

In het zuidwesten van China, aan de grens met Myanmar, Laos en Vietnam. De zesde grootste provincie van China. 13 keer België.
 Het China van het 'Grote Zuiden'. Hier vind je de grootste verscheidenheid aan klimaten, landschappen en etnische bevolkingsgroepen van het hele land.

In het centrum en het oosten liggen hoge kartsplateaus met geërodeerde pieken (Het Stenen Woud rond Kunming is hier een prachtige voorbeeld van)

Het westen is een ruwe en wilde streek met hoge bergruggen. Soms tot 5000 m hoog.

Door de provincie stromen drie belangrijke rivieren, die uit Tibet komen. De Yangtze, de Mekong en de Nujiang.

Het zuiden is een tropische streek met weelderige vegetatie. Daar wonen de Dais, achterneven van de Thais. Hier groeien palmen en bananenbomen. Hier grazen de langharige jaks in hoge weilanden aan de voet van de besneeuwde bergen.
Van de 56 etnische minderheden wonen er 25 in deze provincie Yunnan.

Ondanks de alomtegenwoordige chinese invloed hebben ze een sterke culturele eigenheid weten te behouden. Het boeddhisme is sterk in de mentaliteit doorgdrongen.